Kent jouw kind de gevaren van vapen, roken, drugs en alcohol?
1 Juni

Kent jouw kind de gevaren van vapen, roken, drugs en alcohol?

Woensdagavond hadden we twee inspirerende sprekers op bezoek: Arantxa Polak (deskundige van Indigo Preventie Haaglanden) en Diederik Gommers (hoofd IC Erasmus ziekenhuis).

Het is niet alleen een maatschappelijk probleem, maar ook op onze club zien we soms jongens en meisjes verslavende middelen gebruiken.

De gevolgen van vapen, roken, drugs en alcohol worden vaak onderschat. Door de jongeren zelf, maar ook door de ouders. Arantxa legt uit welke factoren leiden tot een verslaving en hoe je signalen kan herkennen. Vrienden en leeftijdsgenoten spelen, naast ouders, een belangrijke rol in het alcoholgebruik van jongeren. Vooral door sociale druk en voorbeeldgedrag. Alcoholgebruik onder jongeren zorgt voor gezondheidsschade en alcoholproblemen op latere leeftijd.

De grootste tip voor ouders is om contact te hebben met andere ouders en 1 lijn te trekken qua alcoholgebruik voor de jongeren.

Zien vapen, doet vapen. Diederik Gommers legt uit wat vapen precies is en hoe schadelijk het is voor je gezondheid. Vapen is erg populair geworden, ondermeer door influencers op TikTok. Artsen slaan daarom alarm op social media. Influencers hebben een voorbeeldfunctie. Bij veel jongeren is niet bekend dat de tabaksindustrie voortdurend op zoek is naar nieuwe gebruikers: ‘replacement smokers’. Met leuke kleurtjes en zoete smaakjes worden jongeren verleid om te beginnen met vapen, dat een nicotineverslaving oplevert. Jongeren hebben ook niet door dat ze hiermee het businessmodel van de dodelijke tabaksindustrie invullen.

Interessant feit: als je vóór je 24-ste niet rookt of vapet, neemt de kans dat je nog gaat roken sterk af.

Kortom, een interessante avond met voldoende stof om te bespreken met je eigen kind! Wil je meer informatie, ga naar de presentaties die op onze website staan (achter de inlog): 

https://hcypenburg.nl/files/documenten/202361_Drugskompas.pptx
https://hcypenburg.nl/files/documenten/202361_Vapen.pptx