Arbitrage

Arbitrage

Het is voor alle leden verplicht om vanaf de O16-leeftijd je scheidsrechters certificaat (CS-kaart) te halen en om wedstrijden te fluiten. Hoe meer scheidsrechters er zijn, hoe minder vaak iedereen ingedeeld hoeft te worden om een wedstrijd te fluiten. Zo kunnen we de ‘belasting’ spreiden. 

Bij de 1e teams en teams die uitkomen in de 1e klasse of hoger, deelt de scheidsrechterscommissie scheidsrechters in. Bij de 2e teams die lager dan 1e klasse spelen, komen de scheidsrechters uit de scheidsrechterspool.

Op de zondag wijst de scheidsrechterscommissie scheidsrechters aan bij Dames 1, bij de overige teams wordt een ander seniorenteam ingepland op hun wedstrijd. Het seniorenteam wat is aangewezen levert 2 scheidsrechters. Heren 1 zal worden voorzien van Bondsarbitrage.

Vervanging probeer je in eerste instantie binnen je eigen team te regelen. Lukt dat niet, vraag dan om hulp bij je coach of teammanager (jeugd) of aanvoerder (senioren). Zoek vervolgens zelf ook buiten je team naar een passende vervanger.

Omdat in de zaalcompetitie elk team zelf voor scheidsrechters dient te zorgen, worden ouders nadrukkelijk aangemoedigd hun kaart te halen. De richtlijn is dat per jeugdteam tenminste 10 ouders in het bezit zijn van een scheidsrechters certificaat. Aanmelden kan via [email protected]. Om examen te kunnen doen (en uiteindelijk te mogen fluiten) dien je wel eerst lid te worden van HCY, dit is kosteloos en kan via deze pagina.

Iedereen is verplicht om het wedstrijdschema op de site en/of zijn/haar mail te checken of hij/zij als scheidsrechter staat opgesteld. Iedereen is zelf verantwoordelijk voor de registratie van zijn/haar correcte contactgegevens (e-mailadres, telefoonnummers) in Mijn HCY (LISA). Het excuus dat je niet op de hoogte was van een fluitbeurt geldt niet. Als je niet komt opdagen om de aangewezen wedstrijd te fluiten, krijg je een nieuwe en een extra fluitbeurt (zie sanctiebeleid in het Arbitragebeleid). Iemand die te laat bij een wedstrijd verschijnt waardoor de wedstrijd te laat start, kan een extra fluitbeurt toegewezen krijgen.

Als binnen één team een of meer leden herhaaldelijk niet op komen dagen, dan kan de scheidsrechterscommissie besluiten om voor dat team een of meer wedstrijden geen scheidsrechters aan te wijzen. Het team dient dan zelf voor scheidsrechters te zorgen. Dit om te voorkomen dat teamleden steeds weigeren elkaar te vervangen.

Aan de start van iedere nieuwe veldcompetitie, wijst de arbitragecommissie alle teams individueel een niveau toe. Wanneer scheidsrechters in aanmerking willen komen om op een hoger niveau te fluiten, dienen zij minimaal het aantal veldwedstrijden op huidig niveau gefloten te hebben, waarna ze een beoordeling kunnen aanvragen bij de arbitragecommissie via [email protected].

Niveau 1: bondsscheidsrechter (vanaf niveau F,3);
Niveau 2: bondsscheidsrechter in opleiding / 25 veldwedstrijden van niveau 3 gefloten; Niveau 3: 15 veldwedstrijden van niveau 4 gefloten;
Niveau 4: 6 veldwedstrijden van niveau 5 gefloten;
Niveau 5: beginner, iedereen die het scheidsrechtersexamen heeft gehaald, start op niveau 5.

Zonder CS kaart wordt er geen niveau toegekend. In uitzonderlijke gevallen, kan de arbitragecommissie een ander (hoger/lager) niveau toekennen.

In september vinden er scheidsrechtersexamens plaats, deze zijn verplicht voor alle spelers uit O16-teams en hoger (die eerder nog geen certificaat hebben behaald). Wanneer een speler uit O16 (of hoger) niet in het bezit is van een scheidsrechters certificaat, is deze niet speelgerechtigd bij de KNHB. Trimmers zijn hiervan uitgezonderd. Spelers die in zowel een trimteam als een veteranenteam spelen, zijn wél verplicht om een scheidsrechters certificaat in bezit te hebben.

Na de zaal (in maart) zullen er examens plaatsvinden voor C-spelers en ouders die graag hun kaart willen halen, deze zijn niet verplicht.