Lustrum

Lustrum

HCY lustrum producten

In het kader van het 15 jarig lustrum van HCY is er door de lustrumcommissie een pakket van een aantal lustrum producten samengesteld. Deze producten zijn te koop in het clubhuis van HCY.

Met de herfst in aantocht gaat de HCY lustrumparaplu je langs het veld beschermen tegen weer en wind. Niet alleen leuk bij thuiswedstrijden, maar hoe leuk is een rijtje HCY lustrum paraplu’s op het terrein van onze tegenstanders!


HCY Lustrum paraplu, €7,50


De HCY thermo mok zorgt er voor dat je langs het veld, ook op veld 3, kan genieten van een heerlijk warm bakkie koffie of thee. Daarnaast ook nog goed voor het milieu, want je kan de beker steeds gebruiken voor een navulbeurt in het clubhuis. En om het nog mooier te maken…met deze beker krijg je 10% korting op alle koffie en thee! Kopen dus!


HCY Lustrum thermo mok, €5,00


Een prachtige lustrum editie gymtas van onze sponsor Osaka voor een heel mooi prijsje. De tas is van stevig materiaal en kan tegen een stootje. Ideaal om te gebruiken voor de gym op school.

HCY lustrum Osaka gymtas, €10,00

Voor vragen of info over deze producten, mail [email protected]


HCY geschiedenis

HC Ypenburg is opgericht op 31 maart 2005. Het begon als een tegenprestatie voor een extra kunstgrasveld bij HDM. De toenmalig voorzitter van HDM, Edwin van der Heide, heeft in 2004 met de gemeente afspraken gemaakt over een subsidie voor een 4e kunstgrasveld bij HDM. De gemeente vroeg HDM als tegenprestatie om te helpen bij het oprichten van een nieuwe hockeyclub in de Bras in Ypenburg. HDM’ers Rob Meijer en Bob Leinweber pakten die klus op. Rob werd ook de eerste voorzitter van onze club. Al snel kwamen Rob en Bob tot de conclusie dat ze de Ypenburgse club zouden oprichten vanuit de wijk en dat HDM hierin een zeer bescheiden rol zou spelen. Later kwam uit de wijk Remco Snoeck het bestuur aanvullen, geheel in de gedachte dat het een club van en voor de wijk moest worden. Met hulp van de KNHB, de gemeente Den Haag en vrijwilligers gingen ze aan de slag. De blauwe verticale strepen van het tenue van HDM werden ingeruild voor oranje en blauwe strepen van HCY!

bij de notaris van Velzen op 31 maart 2005 bij de Oprichting van HCY

Om de vereniging in de wijk te promoten is er geflyerd, bij scholen informatie gegeven en aandacht bij de pers gezocht. Met resultaat, bij de eerste training op 13 april 2005 in de Piet Vink hal waren er 27 kinderen, op 20 april 72 kinderen, op 27 april 61 kinderen. De daarop volgende weken bleef het aantal rond de 50 kinderen. HCY is begonnen bij het kunstgrasveld van de handbalvereniging Hercules, op het Boswijkcomplex. De eerste trainingen waren op het veld. Shirin Slabbers en Rob Meijer waren in de zaal actief samen met Sport First uit Amsterdam, om het tekort aan trainers aan te vullen. En soms met een uitwijk naar de velden van de TU Delft of voor trainingen naar de Piet Vink hal. Het Boswijkcomplex werd op zaterdag 28 januari 2006 officieel door 2 wethouders geopend. Op dat moment was het oudst spelende speler 12 jaar en waren er slechts 12 jeugdteams. De club telde in het seizoen 2005-2006 122 actieve leden, de oudste 13 jaar. Het seizoen 2005-2006 werd met name op het Boswijkveld gespeeld, pas in de zomer van 2006 werd begonnen met de aanleg van de velden op "De Bras” en gestart met de bouw van het clubhuis.

Begin mei 2005 kwam de gemeente met een onthutsende mededeling. De grond waarop de velden moesten worden aangelegd was nog niet voldoende ingeklonken. Het duurde een half jaar voordat met aanleg kon worden begonnen. Lichte paniek bij de gemeente, wat te doen met al die enthousiaste kinderen. Geen paniek bij het jonge bestuur, de oplossing was zaterdag spelen op de velden van de TU-Delft en woensdag blijven trainen in de Piet Vink Hal. De gemeente legde bij de Boswijkhal versneld een kunstgrasveld aan en in oktober 2005 werd dat de tijdelijke thuisbasis van HCY.


Ook het seizoen 2006-2007 startte op het Boswijkveld, pas in oktober 2006 kon op de Bras, ofwel de Overwallaan 150, worden gespeeld. HCY kreeg nu de beschikking over een kunstgras waterveld en twee kunstgras zandvelden en een minispeelveldje. Het clubhuis was nog niet gereed en tijdelijk werd bij de buren onderdak gevonden; het wijkcentrum naast het clubhuis in aanbouw was tot 25 november het clubhuis voor de HCY.

Het ging voorspoedig met HCY, het tweede seizoen 2006-2007 was het aantal leden ruim verdubbeld tot 280 jeugdleden en een groep trimhockeyers. Hoogtepunt was de opening op 25 november 2006 van het clubhuis en de velden door wethouder Sander Dekker. Het was wel iets later dan gehoopt. Johan Wakkie, directeur van de KNHB en aanwezig bij de opening, vond het complex een hoofdklassenclub waardig.

Op dat moment was het waterveld van HCY het meest moderne hockeyterrein in Nederland waar onder meer het Nederlands elftal wel eens oefeninterlands speelde. De club kon nu verder groeien en daarom werd er in het tweede seizoen gewerfd onder senioren.

In 2009 had HCY al 44 teams, waarvan 9 jeugdelftallen, 1 seniorteam en trimhockey. Er waren reeds 503 jeugdleden. Na 5 jaar kent HCY in 2010 700 leden, waarvan 610 jeugdleden. Op zondag 18 april 2010 vindt het eerste Lustrumfeest plaats. Die dag wordt er overdag voor alle leden van HCY een gezellig en sportief feest georganiseerd. Johann Wakkie, voorzitter van de KNHB, sprak tijdens de bijeenkomst zijn waardering uit voor de groei die HCY heeft doorgemaakt.

Op 14 januari 2014 heeft HCY de mijlpaal van 1000 leden bereikt! Sindsdien blijft het aantal leden stabiel, net boven de 1000 leden. In 2020 telt HCY 1012 leden, waarvan 780 jonger dan 19 jaar.