Smokey Goodness recept voor de kerstdagen
16 December

Smokey Goodness recept voor de kerstdagen



SPEKPLAATKOEK DI MAMA

Dit recept (voor brunch, lunch of snack) kan ook in de oven worden gemaakt en is echt een family favorite (met nu een Smokey touch)!

Ingrediënten

(voor 8 personen)

 

  • 4 plakjes roomboterbladerdeeg van 12 x 12 cm
  • 1 beschuit
  • 8 plakken ontbijtspek
  • 150 g kaas, in plakken
  • 2 eieren
  • 4 el zure room
  • zout en versgemalen zwarte peper naar smaak
  • 1 mespuntje paprikapoeder 1 el fijngehakt bieslook

 

UIENCHUTNEY

 

  • 10 uien
  • 1 el olijfolie
  • 5 el bruine basterdsuiker
  • 7 knoflooktenen
  • 300 g boter
  • 10 kardemompeulen, gekneusd
  • 3 stuks steranijs
  • zout en versgemalen zwarte peper naar smaak

 

Benodigdheden

 

  • skillet
  • BBQ met deksel voor indirect grillen
  • bakplaat

 

Bereidingswijze

Duur: voorbereiding

10 minuten, bereiding

30 minuten

Pel voor de chutney de uien en snijd ze in kwarten. Verhit 1 eetlepel olie in een skillet en bak de uien op het snijvlak tot donkerbruin/zwart. Zet het vuur laag en voeg de overige ingrediënten toe. Laat langzaam garen tot de uien zacht zijn.

Bereid een BBQ voor op indirect grillen en verhit deze tot een temperatuur van 200 °C is bereikt (of in de oven). Bekleed de skillet (of bakpan voor in de oven) met bakpapier en verdeel het bladerdeeg over de bodem, waarbij je een opstaande rand vormt.

Duw de overlappende randjes goed op elkaar en prik de bodem in met een vork. Verkruimel het beschuit en verdeel het over het bladerdeeg; dit vangt het vocht op en geeft een krokantere bodem. Beleg de bodem achtereenvolgens met de plakken spek en kaas. Klop de eieren los met de zure room en roer er wat zout en peper en het paprikapoeder en bieslook door. Verdeel het mengsel over de kaas. Zet de skillet op het rooster van de BBQ en sluit de deksel (of in de oven). Bak de spekplaatkoek in ongeveer 30 minuten gaar, tot het bladerdeeg krokant en de vulling goudbruin is. Rol je mouwen op, serveer de spekplaatkoek met de lauwwarme uienchutney en gebruik je elle bogen om je tafelgenoten op afstand te houden terwijl je stuk na stuk verorbert.